Ženy

Matka- kuchárka

artenal-336x280-1-.jpg

Snažíme sa , aby jedálny lístok bol čo najpestrejší. Má byť rozdelený do troch kategórii:

jídlo

  • Zelenina a ovocie
  • Mäso
  • Ryby

V sezóne nie je so zeleninou problém. Na pultoch je dostatok rôznych druhov:

  • Koreňová zelenina
  • Strukoviny
  • Tekvicovitá zelenina
  • Zemiaky

Koreňová zelenina je súčasťou hlavne polievok. Skúsme ale nastrúhať mrkvičku deťom len tak surovú- s citrónom, škoricou a prisladenú medom, prípadne cukrom- či to je len dobrota!
Kaleráb, mrkva nakrájaná na kúsky by mala byť vždy na stole- ak má dieťa chuť- nech si zoberie.

smoothie

Rovnako je to s ovocím. Naučme deti jesť hlavne ovocie typické pre naše pásmo. Jablká, hrušky, slivky, marhule, čerešne, hrozno. Najlepšie čerstvé. Ak je veľká úroda- nasušte deťom ovocie. Bude vhodnou alternatívou k zemiakovým lupienkom a sladkostiam. Chutí a je aj zdravé.
Strukoviny od mala zaradzujte do jedálnička. Sú naozaj zdravé a prepotrebné pre  zdravý vývoj jedinca. Naučte ich mať v svojom jedálnom lístku. Čo sa ako deti naučia jesť, to si potom vyberajú aj v dospelosti.

losos

300x250-1474093619.jpg

Mäso dávajte tiež . Nepodporujte extrém vo forme vegánstva či vegetariánstva. Telo potrebuje všetky zložky potravy- mäso nevynímajúc.
Čas od času doprajme deťom aj sladkosti. Chodil k nám na návštevu jeden chlapček, ktorému rodičia striktne sladkosti zakazovali. Kedykoľvek sa potom dostal preč z domu, jeho prvé kroky viedli veru k sladkostiam. A jedol ich bez miery. Nebolo by bývalo zodpovednejšie mu z času na čas jednu sladkosť dovoliť? Každý extrém- aj tento je veru škodlivý a neprináša našim deťom osoh.
Rôznorodosť a pestrosť by teda mala byť hlavnou líniou výberu stravy pre našich najbližších aj veru pre nás samotných. Pekné a chutné jedlo je predsa dôležité. Naučme sa spolu stretávať sa pri jedle, gurmánsky si ho vychutnávať a vytvoriť tak čas, na ktorý sa každý člen rodiny bude naozaj tešiť.

Matka- kuchárka
Ohodnoťte příspěvek